RĪGAS DOMES IZGLĪTĪBAS, KULTŪRAS UN SPORTA DEPARTAMENTS

IZGLĪTĪBA

KULTŪRA

SPORTS

INTEGRĀCIJA

KATALOGS

1991. gada barikāžu atcerei veltīts koncerts Rīgas Domā

1991. gada barikāžu atcerei veltīts koncerts Rīgas Domā

20. janvārī Rīgas dome aicināja iedzīvotājus uz koncertu „Sirds ticēt grib”, kurā piedalījās solisti Kristīne Zadovska, Elizabete Lukaševiča, Zigfrīds Muktupāvels, Uģis Roze, aktieris Andris Keišs, koris “Sōla”, diriģents Kaspars Ādamsons, zvanu ansamblis “Primus”, kā arī komponists Mārtiņā Brauns un mūziķi Jāņa Lūsēna vadībā.

Koncerta programmā skanēja komponistu Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna un Mārtiņa Brauna skaņdarbi, kas tapuši apmēram pirms 30 gadiem.

“Barikāžu laiks katra atmiņā palicis ar savu personīgu un īpašu stāstu. Arī mūziķiem, komponistiem, kuru vārdi jau ir paliekoša vērtība mūsdienu Latvijas kultūras kopainā, šis laiks bija jaunu radošu izaicinājumu piepildīts. Vārdi “brīvā Latvija”, kuri ikkatram bija ilgi pulsējuši sirdī, nu varēja pārtapt konkrētā vēstījumā, vienot un stiprināt tautas kolektīvo apziņu ceļā uz savas valsts atgūšanu. Jau padomju laikā trīs pieminēto komponistu dziesmas bija latviskās identitātes atgādinājums – nepārstāt ilgoties, sapņot, ar gara un mūzikas spēku iedvesmot cilvēkus gan ikdienā, gan domājot par tautas vienotību. Tādēļ šis koncerts iecerēts ka retrospektīvs muzikāls ceļojums laikā un telpā, kurā klusinātā atmosfērā klausītājs varēja atgriezties tajā laikā, kad tikai domas par savu valsti radīja satraukuma trīsas. Daudzus iedvesmoja mūzika, melodija, vārdi, izpildījums – un pats galvenais – laiks un pleca sajūta, ka blakus ir līdzīgi domājoši, jūtoši un alkstoši cilvēki,” koncerta ideju raksturo J. Lūsēns.
Foto – Kristaps Kemlers. Mūzikas nama DAILE fotoarhīvs.